Conversietrajecten

Reorganisaties kunnen zijn ingegeven door kostenreductie, maar ook het verbeteren van de organisatie op aspecten als kwaliteit, klanttevredenheid, werknemerstevredenheid en effectiviteit spelen vaak ook een belangrijke rol. Dat vraagt veranderingen, van mensen, van processen, en vaak ook van systemen. Er moet dan een overstap gemaakt worden van een bestaand systeem naar een nieuw systeem: een conversie.

 

Waarom een conversie als project?

Reorganisatie en administratieve samenvoeging van organisaties komt veelvuldig voor. Dat leidt vaak tot een systeemconversie (het oude systeem van een organisatie wordt verlaten ten behoeve van het systeem van de andere organisatie). 

Het komt  voor dat dit een keuzemoment is voor het overstappen naar een ander vernieuwd ondersteunend systeem, voor bijvoorbeeld de personeels- en salarisadministratie, voor de verlof- of tijdregistratie. 

Veranderingen in de omstandigheden zijn vaak aanleiding om over te gaan tot het gebruik van andere systemen. Een dergelijke overgang (conversie) moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Een systeem dat door een organisatie gebruikt wordt - of gebrukt gaat worden - is meestal een onderdeel binnen een grotere keten.

Een systeemconversie, ongeacht de aanleiding daartoe, vraagt vooraf een goede verkenning: wat is er nu (de ist-situatie), wat is er straks (het nieuwe gegeven of de soll-situatie), hoe is de weg er naar toe, wat zijn de te verwachten gevolgen. Het is zinvol om een dergelijk traject op te pakken in projectvorm.

 

Een rol voor Kasis?

Kasis kan dit soort conversietrajecten binnen het gebied van 'Personeel en Salaris' aansturen en begeleiden vanaf de initiatiefase tot en met de implementatie.

Op basis van uitgebreide ervaring in personeels- en salarisadministraties en het samenvoegen en omzetten van die administraties, kan Kasis assistentie verlenen in dergelijke trajecten en helpen bij het zoeken naar antwoorden en oplossingen op dat gebied.