Subsidies en premiekortingen

De fiscale regelgeving en de sociale verzekeringswetgeving kennen een aantal afdrachtkortingen en loonkostensubsidies voor werkgevers. Deze vormen een belangrijk sturingsinstrument voor de overheid bij het verwezenlijken van haar beleidsdoelen. Voor specifieke groepen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en mensen met een arbeidsbeperking, heeft de overheid – bijvoorbeeld door middel van premiekortingen – het voor werkgevers financieel aantrekkelijker gemaakt, minder kostbaar en minder risicovol om werknemers van bepaalde doelgroepen in dienst te nemen of te houden.

 

Soorten regelingen

Het is niet eenvoudig om een volledig overzicht van alle regelingen in beeld te brengen. En daardoor is het ook niet eenvoudig om optimaal gebruik te maken van de vele regelingen.

Zo zijn er een aantal kortingen en subsidies voor werkgevers in de vorm van:

  • belastingvoordelen (subsidieregelingen voor scholing, praktijkleren en innovatie),
  • premiekortingen zoals stimuleringsregelingen bij het aannemen of in dienst houden van bepaalde categorieën personeel (medewerkers met arbeidsbeperkingen of vanuit een situatie van werkloosheids- of bijstandsuitkering),
  • re-integratie-subsidies die tot doel hebben het zo kort mogelijk gebruikmaken van uitkeringen door uitkeringsgerechtigden,
  • uitkeringen uit de sociale verzekeringswetten (de zgn. no-risk polis met uitkeringen in geval van ziekte).
 

U wilt toch 'niets laten liggen'?

Het komt helaas nog regelmatig voor dat werkgevers subsidie- of kortingsmogelijkheden laten lopen of niet eens weten dat die regelingen er zijn. Dit heeft met name te maken met de complexiteit van de regelingen op het gebied van werk en inkomen en het feit dat er jaarlijks ook nieuwe subsidiemogelijkheden worden gecreëerd, of bestaande regelingen worden aangepast.

Veranderingen in deze regelgeving staan al weer op stapel. De nieuwe Wet tegemoetkomingen loondomein gaat de huidige regelingen voor premiekortingen die werkgevers kunnen ontvangen als zij oudere, jongere of arbeidsgehandicapte personen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ in dienst nemen, in de nabije toekomst flink veranderen. De huidige premiekortingen blijken niet in alle gevallen toereikend en deze nieuwe wet moet daar verandering in brengen. Er komt (waarschijnlijk in 2018) een gewijzigd subsidiesysteem met tegemoetkomingen voor werkgevers, in de vorm van loonkostenvoordelen ter vervanging van de premiekortingen en (waarschijnlijk in 2017) het nieuwe lage-inkomensvoordeel voor laagbetaalde werknemers.

Kasis kan voor u in kaart brengen welke kostenbesparende subsidies of premiekortingen voor u mogelijk kunnen zijn, bemiddelen en ondersteunen in het proces van aanvragen en toepassen en verdere aanbevelingen doen.