Sociale verzekeringswetgeving

De regels van de sociale verzekeringswetgeving zijn gericht op de ondersteuning van mensen die (tijdelijk) niet zelf in hun onderhoud kunnen voorzien of de kosten van ziekte of arbeidsongeschiktheid niet zelf kunnen dragen. Een groot deel van die regelgeving is belegd bij de werkgever.

Hieronder worden enkele relevante onderwerpen uit de sociale verzekeringswetgeving nader toegelicht.

 

Sociale Verzekeringswetgeving, algemeen

Een groot deel van de sociale verzekeringswetgeving is belegd bij u als werkgever, enerzijds voor wat betreft de premiebetaling, anderzijds voor wat betreft de uitvoeringsverplichtingen en uitkeringsrechten. Aan u als werkgever de taak om al de regels van de sociale verzekeringswetgeving op een juiste wijze toe te passen en na te leven.

De sociale verzekeringswetgeving bepaalt voor u onder andere:

  • de regels voor de berekening en afdracht van de premies bij iedere salarisbetaling;
  • hoe te handelen bij arbeidsongeschiktheid van werknemers of werknemers die hun baan verliezen;
  • het te doorlopen proces alvorens er een beroep gedaan kan worden op eventuele uitkeringen;
  • hoe u dient te voldoen aan de administratieve voorschriften;
  • hoe u zorgdraagt voor een juiste en tijdige loonaangifte (loongegevens als grondslag voor uitkeringsrechten) en afdracht loonheffingen (loonbelasting en premies sociale verzekeringen);
  • dat u steeds rekening moet houden met wijzigingen in de regelgeving.

De vele voorschriften, en ook de wetenschap dat u risico's loopt wanneer fiscale en sociale wetten niet op de goede manier worden toegepast, roepen al snel een aantal vragen op.

Meer informatie

Om maar enkele voorbeelden te noemen:

  • Wat zijn uw taken bij verzuim of arbeidsongeschiktheid van een werknemer? (Loondoorbetalingsplicht, Wet Verbetering Poortwachter, WIA)
  • Wat kunt u doen als een werknemer verzuimt door de schuld van een derde?
  • Werkt u met zelfstandigen? En wat betekent dat voor de verzekeringsplichten?
  • Heeft u een geschil met het UWV over de sectorindeling en de daarmee samenhangende premietarieven en kloppen de premies wel die u betaalt?
  • Zijn er mogelijkheden voor afdrachtkortingen of loonkostensubsidies?
  • Wat zijn voor u de gevolgen bij een overname of juist het inkrimpen van de organisatie?
  • Wat moet er allemaal gebeuren als u een werknemer moet ontslaan?
  • Bent u bezorgd over het oordeel van het UWV over uw ziektedossiers?
  • Hoe draagt u zorg voor het toepassen van de voortdurend veranderende wetgeving?
  • Hoe kunt u de medewerker uitleggen wat de wederzijdse rechten en verplichtingen zijn?

Lukt het u om de complexe sociale verzekeringswetgeving op een juiste wijze en optimaal toe te passen?

Kasis kan u adviseren en ondersteunen bij:

  • Het zoeken naar antwoorden en oplossingen met betrekking tot de sociale verzekeringswetgeving. Wij helpen u ook bij de relevante implementatie en communicatie.
  • Een onderzoek voor de keuze van het ‘eigen risicodragerschap’. Dit kan antwoord geven op de vraag of het rendabel en uitvoeringstechnisch verantwoord is om over te gaan op een eigen risicodragerschap, al dan niet in combinatie met een herverzekering.

Kasis biedt daarnaast uitleg, informatie en tools:

  • om het traject van de Wet Verbetering poortwachter zelf te kunnen doorlopen en administratief correct af te handelen;
  • om het traject van uitkeringen uit de WIA of WGA, al dan niet in combinatie met een aanvullende regeling uit een pensioenregeling, zelf te kunnen doorlopen en administratief correct af te handelen. 
 

Ziekteverzuim en wettelijke regelingen

Het is belangrijk dat een werknemer in geval van ziekte weer zo snel mogelijk terugkeert op zijn werkplek. De wet- en regelgeving is in sterke mate gericht op de werkhervatting. Zowel u als uw werknemer zijn verplicht hieraan mee te werken.

Verzuim van een medewerker brengt, op grond van de wettelijke regelingen, financiële risico's voor uw organisatie met zich mee.

  • De Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht: deze wet verplicht de werkgever om het loon van de arbeidsongeschikte medewerker twee jaar lang door te betalen. Wordt een arbeidsgehandicapte werknemer ziek? Dan betaalt UWV in sommige gevallen zijn Ziektewetuitkering op basis van de zogenaamde no-risk polis. Als zo’n werknemer ziek wordt, kan een Ziektewetuitkering worden aangevraagd. Als werkgever moet u dan wel op de hoogte zijn van de geldende status arbeidsgehandicapt van de werknemer en bij de aanvang van het verzuim in actie komen.
  • De wet verbetering poortwachter: deze wet verplicht de werkgever om samen met de zieke werknemer, alles in het werk te stellen om zijn terugkeer te bevorderen. Een strikte naleving van alle door de Wet Verbetering Poortwachter voorgeschreven procedures is noodzakelijk omdat dit anders voor u als werkgever ingrijpende financiële gevolgen kan hebben.
  • De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA): pas na die twee jaar loondoorbetaling kan er, onder voorwaarden en als terugkeer van uw werknemer op de werkvloer niet meer mogelijk is, een beroep gedaan worden op uitkeringen uit deze wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering. U kunt het dienstverband dan ontbinden. Het is van belang die voorwaarden goed te kennen en er ook naar te handelen.

Met een goed georganiseerde registratie ziekteverzuim kunt u optimaal grip houden op deze processen en regels: tijdige en consequente signalering wanneer u welke actie moet ondernemen. Verder kunt u met een eventuele verzuimverzekering in combinatie met arbodienstverlening de financiële risico's rondom verzuim sterk verminderen. Echter, dit ontslaat u niet van een persoonlijke inzet op verzuimbeheersing of –reductie.

Kasis biedt advies, uitleg, informatie en tools:

  • om vast te kunnen stellen of u gebruik kunt maken van de no-risk polis;
  • om het traject van de Wet Verbetering poortwachter zelf te kunnen doorlopen en administratief correct af te handelen;
  • om het traject van uitkeringen uit de WIA of WGA, al dan niet in combinatie met een aanvullende regeling uit een pensioenregeling, zelf te kunnen doorlopen en administratief correct af te handelen.
 

Eigen risicodrager werknemersverzekeringen

Als werkgever kunt u te maken krijgen met ziekte en arbeidsongeschiktheid van uw werknemers. Daar is een complexe regelgeving op van toepassing.

Voor de eerste twee jaren geldt er al de loondoorbetalingsplicht, daarna geldt de verzekering vanuit de sociale verzekeringswetgeving. Tegen dit risico bent u in principe verzekerd via het UWV. Daar betaalt u in de loonaangifte een premie voor.

U kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager (ERD) te zijn. Bij eigenrisicodragen betaalt u niet de premie aan UWV, maar betaalt u zelf de eventuele uitkeringen en de kosten van de re-integratie. U kunt daarin ook nog een keuze maken: u draagt het financiële risico zelf, of u verzekert zich (deels) hiervoor. Dit herverzekeren doet u bij een particuliere verzekeraar.

Meer informatie

Eigenrisicodragerschap WGA

U draagt dan het risico voor de arbeidsongeschiktheid van uw (ex-)werknemers: de betaling van de WGA-uitkering en de kosten van de re-integratie. Het gaat dan om zieke werknemers, maar ook om ex-werknemers die een WGA-uitkering kregen toen ze bij u in dienst waren. Eigen risico dragen betekent lagere arbeidsongeschiktheidspremies, daartegenover wel meer verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Eigenrisicodragerschap Ziektewet

Dit betreft alleen werknemers zonder 'gewone' arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs; die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) en daarna ziek werden; met een (tijdelijk) contract, van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, zoals, onder andere, uitzendkrachten.

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaalt u zelf de eventuele uitkering voor uw ex-werknemers die bij ziekte nog recht zouden hebben op een Ziektewet-uitkering. Ook als ze niet meer bij u werken. Uw preventie- en verzuimbeleid regelt u als werkgever zelf, samen met uw arbodeskundigen of arbodienst. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet heeft u naast het preventie- en verzuimbeleid ook de re-integratie van uw zieke werknemers zélf in de hand. Zo heeft u de controle over het hele proces.

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaalt u een lagere premie. U betaalt wél zelf de Ziektewetuitkering aan uw zieke werknemers, en de kosten voor hun re-integratie. Ook moet u kennis van de Ziektewet in huis hebben, een eigen verzuimadministratie voeren, en eventueel uw contract voor arbodienstverlening uitbreiden. De kosten die hiermee gepaard gaan kunt u afzetten tegen de premies voor uw sector en de risicocijfers. Dat geeft u een indicatie of het voor u voordelig is om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden. Het is verstandig om u hierover goed te laten informeren.

Kasis kan u advies bieden en ondersteunen bij de relevante aspecten voor de keuze van het eigenrisicodragerschap.

 

Verhaalsrecht of regresrecht

Als een werknemer verzuimt (bijvoorbeeld door een ongeval) en de schuld ligt bij een derde, is dat voor de werkgever een ongewenste kostenpost: de verplichte loondoorbetaling gedurende de eerste twee jaar is dan een kostbare aangelegenheid. In een dergelijke situatie kan een deel van die verplichte loondoorbetaling verhaald worden op de (verzekeraar van die) schuldige derde. Dit vereist als basis al een goede verzuimregistratie.

Kasis kan voor u dit traject tot en met de claim verzorgen.