Pensioenen

Tijdens het arbeidzame leven moet er een toekomstvoorziening worden opgebouwd voor de periode na het arbeidzame leven. En die post-actieve periode lijkt steeds langer en duurder te worden. Die toekomstvoorziening zal veelal uit meerdere bronnen of regelingen bestaan.

Kasis kan de voor of uw medewerkers geldende pensioenregelingen, al dan niet in een gerichte en op maat gemaakte pensioencursus, eenvoudig en gestructureerd in beeld brengen.

Hieronder worden enkele relevante onderwerpen met betrekking tot pensioenen nader toegelicht.

 

Pensioenen, algemeen

De wereld van pensioenen is volop in beweging. Naast het feit dat 'het pensioen' een complexe materie is, lijkt het nu ook zijn standvastigheid en het vertrouwen te verliezen. En dat terwijl er zo veel geld mee gemoeid is, het geld van u als werkgever en ook het geld van de medewerker. Het is een van de meest kostbare arbeidsvoorwaarden. Immers, tijdens het arbeidzame leven moet er een afdoende toekomstvoorziening worden opgebouwd. En het gaat dan ook over het geld van iedere particulier en ondernemer.  

Om de materie te doorgronden is het van belang om een bepaalde structuur van de pensioenwereld te zien: pensioen vanuit de overheid, pensioen vanuit een arbeidsrelatie, pensioen vanuit “eigen voorzieningen”. Pas dan lukt het om voldoende zicht te hebben en te houden op de ‘eigen pensioenregeling’.

Kasis kan de geldende pensioenregelingen eenvoudig en gestructureerd in beeld brengen. Voor u wordt het daardoor eenvoudiger om aan medewerkers uitleg te (laten) geven en er  op relatief eenvoudige wijze helder over te communiceren.

 

Structuur pensioenwereld

Om de pensioenwereld te doorgronden is het aan de basis al van belang om een bepaalde structuur te zien: hoe is de toekomstvoorziening opgebouwd? Het pensioen bestaat uit minimaal één, maar meestal uit meer van de volgende onderdelen in de zogenaamde 3-pijlerstructuur:

  • AOW-pensioen: Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt een recht op AOW op, het basispensioen van de overheid dat ingaat op de AOW-leeftijd. Tot in 2013 ging de AOW in bij de leeftijd van 65 jaar. Sinds 2013 verschuift de ingangsdatum van de AOW naar (vooralsnog) 67 jaar door de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd.
  • Aanvullend pensioen: Vanuit een dienstverband kan er in veel gevallen een aanvullend pensioen worden opgebouwd via een collectieve pensioenregeling.
    • Deze pensioenregeling en de relevante financiële middelen zijn dan ondergebracht bij een pensioenfonds. De pensioenvoorziening voor medewerkers mag volgens de Pensioenwet niet zijn ondergebracht in de (risicosfeer van de) eigen onderneming.
    • Nederland kent verschillende verplichte en niet-verplichte pensioenfondsen.
    • Pensioenfondsen kunnen ingesteld zijn voor een bedrijfstak of beroepsgroep, of speciaal voor een grote onderneming.
    • Is een werkgever verplicht aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, dan moet de pensioenvoorziening van de werknemers ook bij dit pensioenfonds worden ondergebracht.
    • Valt de werkgever niet onder een verplicht pensioenfonds, dan mag hij de werknemers een individuele voorziening aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld via een verzekeringsmaatschappij of door vrijwillige aansluiting bij een pensioenfonds.
  • Eigen pensioenopbouw: Iedereen kan zijn pensioen verder aanvullen met een particuliere verzekering, belegging of eigen vermogen. Men kan bijvoorbeeld een lijfrente afsluiten om extra pensioen op te bouwen of om eerder met pensioen te gaan. Een lijfrente is een verzekeringsproduct of een bankspaarproduct waarbij je periodiek of eenmalig geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen.
 

Pensioen vanuit de arbeidsrelatie

Als werkgever is het van belang om:

  • duidelijk te weten of er een verplichting is om de medewerkers te laten deelnemen in een pensioenregeling;
  • op een correcte wijze de medewerkers uitleg te kunnen geven wat de inhoud is van de geldende pensioenregeling en de te verwachten ontwikkelingen (zoals algemene communicatie, vragen over opbouwsysteem, waardeoverdracht of pensioen voor partner, samenhang met andere regelingen);
  • te weten dat binnen het kader van een pensioenregeling voor u een informatieplicht naar medewerkers bestaat;
  • te weten wat de rol en het wederzijdse aandeel is in de pensioenopbouw en de financiering er van (zoals verdeling premiebijdrage, opgave grondslaggegevens en doorgeven mutaties naar pensioenfonds).

Kasis kan het geheel van pensioenvoorzieningen eenvoudig en gestructureerd in beeld brengen. Dit kan bijvoorbeeld op een aansprekende manier in cursusvorm. Als doelgroep voor deze cursussen zijn te benoemen de medewerkers rondom “Personeel en Salaris”, maar er kan ook algemeen gedacht worden aan alle medewerkers. 
Daarnaast kunnen wij ook een inhoudelijke aansluiting met de ‘eigen pensioenregeling’ realiseren, waardoor het geheel van de pensioenwereld begrijpelijker wordt en zo ook eenvoudig te communiceren is. Wij kunnen ook antwoorden geven op de vele vraagstukken die zich aandienen met betrekking tot de ontwikkelingen in de wereld van pensioenen en de toekomstverwachtingen. Kasis kan dit realiseren in een gerichte en op maat gemaakte pensioencursus (al dan niet in-company georganiseerd), voor zowel de werkgever als voor de werknemers. Een helder beeld van deze materie zal snel zijn meerwaarde bewijzen.

Kasis kan u advies bieden in en ondersteunen bij het proces van gegevensuitwisseling met het pensioenfonds en het proces van de premiebetaling (inclusief de controle daarop).

 

Gegevensuitwisseling pensioenfonds en premiebetaling

Het onderbrengen van de pensioenregeling voor de medewerkers bij een pensioenfonds brengt een aantal administratieve verplichtingen met zich mee.

  • Afhankelijk van de aard van de pensioenregeling zal het pensioenfonds de opbouw van de pensioenvoorziening koppelen aan het salarisniveau en de omvang van het dienstverband.
  • Het pensioenfonds zal de premie voor de pensioenopbouw in rekening brengen bij de werkgever. Voor de werkgever is het dan zaak om zicht te hebben op de hiermee gemoeide kostenpost en uitvoering te geven aan het incasseren van de eigen bijdrage in de premie bij de werknemer via de salarisverwerking.
  • Door de werkgever zal er een helder en correct proces moeten worden ingericht om het pensioenfonds te voorzien van die vereiste gegevens, zowel bij indiensttreding als ook bij iedere relevantie mutatie of jaarlijks peilmoment.
  • Indien de pensioenregeling een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering kent, zal ook hiervoor een correct proces moeten worden ingericht.

Kasis kan u adviseren in en ondersteunen bij het proces van gegevensuitwisseling met het pensioenfonds en de premiebetaling.

 

Pensioen: zelf te regelen

Als ondernemer is er voor u geen rechtstreekse pensioenregeling die voortvloeit uit het ondernemerschap. Naast de AOW, die u vanaf de pensioenleeftijd van de overheid krijgt, kan er alleen maar een pensioenvoorziening ontstaan als u daar zelf ook daadwerkelijk actie op onderneemt: het kopen van lijfrentes, het vormen van een spaarpot, het veilig stellen van (een deel van het ondernemings)vermogen.

Vanuit een dienstverband is, binnen bepaalde kaders, de pensioenopbouw fiscaal vrij. Over zowel het deel van de werknemer als van de werkgever behoeft geen belasting te worden betaald. De (uitgestelde) belastingheffing zal pas plaatsvinden bij het tot uitkering komen van de pensioenrechten.

Een dergelijke fiscaal vrije constructie kan ook toegepast worden voor ondernemers: de fiscale oudedagsreserve. De werking van de fiscale oudedagsreserve is in grote lijnen: nu fiscaal vrij een bedrag reserveren (dit verlaagt nu de grondslag voor de belastingheffing), onttrekking uit die reservering is later belast, tenzij de onttrekking dient voor het kopen van lijfrente binnen de gestelde grenzen. Hetgeen hier nu simpel staat verwoord is een complexe materie.

Kasis kan u adviseren en ondersteunen bij de relevante aspecten van de oudedagsreserve. Ook verwijzen wij zo nodig door naar de actuariële specialisten op dit terrein.

 

Oudedagsreserve

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. 

De oudedagsreserve geldt alleen voor een eenmanszaak, vennootschap of maatschap. U moet daarnaast aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen.

Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet. Het is een boekhoudkundige reservering van een deel van de winst. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert u dus op de korte termijn een voordeel op.

De oudedagsreserve neemt af als u voor (een deel van) de reserve een lijfrente aankoopt. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat u de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken.

De toevoegingen aan de reserve en de afname van de reserve worden (ook) bepaald door fiscale regels (actuariële berekeningen).

Het veilig stellen van die reservering voor de oudedagsreserve op langere termijn vereist een goede vermogensplanning. Wat kost nu werkelijk het opbouwen van een pensioenvoorziening? Is er door de jaren heen ook werkelijk financiële ruimte om een lijfrente aan te kopen? Is er bij het bereiken van de pensioenleeftijd voldoende beschikbaar voor uw pensioen, hetzij uit lijfrente, hetzij uit vrij vermogen? Geen eenvoudige opgave of vragen, die zo maar te beantwoorden zijn.

Kasis kan u adviseren en ondersteunen bij de relevante aspecten van de oudedagsreserve. Ook verwijzen wij zo nodig door naar de actuariële specialisten op dit terrein.